Jobblivet

Publicerat i: Allmänt

Nu har vi levt i vår lägenhet i en månad. Första brevet & första hyran är checkad! Som i tidigare inlägg vet ni nu att båda har fått jobb. Rebecka på ett café samt i en bar och Fanny i restaurangen/baren. I brist på saker att skriva om tänkte vi nu skriva ett litet "gossip" inlägg om vad som kan hända på vår arbetsplats.

Café "The Boardwalk take out" är ett mysigt lite café precis längst vattnet, esplanade, i St Kilda. Hit kommer alla möjliga personer och i alla olika åldrar. Allt från den äldsta tant som har sitt favorit- "soy latte med tre skedar socker", till idrottsmannen som vill ha sin protein shake, till lilla barnet som är sugen på glass efter simskolan. Ja, caféet bjuder på allt från frukostmackor till "hot food" till hälsosmoothies och delikatesser. Perfekt för den som vill sitta och njuta av (det alldeles för skiftande) "Melbourne vädret" eller för den som vill ta med sig kaffet till jobbet. Här gäller det att vara trevlig, kunna "sin sak" (allt från att göra smoothies till kaffe till mackor och bakelser), samt vara snabb vid kassan... Rebecka har fått stå ut med en chef som inte gillar VAD hon än GÖR samt kollegor som går och skvallrar om varenda liten fel sak som sker. Det kan vara allt från att Rebecka lagt tre koppar över varandra istället för två så att en annan lyckas slå ner dessa och ger Rebecka skulden, till att hon sätts på "kaffeprov" och MÅSTE veta skillnaden på latte, flat white och cappuccino samt blir "dumförklarad" för att hon inte är tillräckligt snabb och hittar i betalningssystemet. Ja, ni hör ju hur det låter! Inte säkert kul! Så Fanny vet inte om hon ska vara glad eller ledsen över att inte vara där...

På Crafty Squire däremot är personalen mycket trevligare MEN de vet inte riktigt hur de ska hantera nybörjare. Detta då vi återigen är de första nybörjarna där någonsin?! Så det är ju förståeligt! Kollegor frågar oss HUR (?) vi fick jobbet i och med brist på erfarenhet och vi är lika stora frågetecken! Men vi klagar inte! Blir dock lite svårt när Rebecka exempelvis endast får "ett papper" på vad hon ska göra för att öppna baren (helt själv!). Fanny däremot får ansvaret att stänga baren och det är MYCKET att tänka på. De lättaste sakerna, som att sätta igång en diskmaskin, blir liksom svåra om man aldrig gjort det innan. Och att kunna alla sprit-, vin- och ölsorter är närmast omöjligt om man dessutom aldrig stått bakom en bar förut. Men man lär sig något varje dag och det är så man får tänka. Vi är där för att "lära" inte för att briljera (eller kanske lite?). Hursomhelst har vi jobbat där snart en månad och de verkar gilla oss ändå! Ser många nya ansikten i stort sett varje dag, det kul med stort ibland!

För övrigt är Crafty Squire ett ölbryggeri där de brygger några av sina öler själva! Även här kan man möta på kunder till besserwisser som säger till om man hällt i (ml) för lite whiskey i mätinstrumentet till att Fanny hällt upp för lite vatten på borden så det ifrågasätts om det är någon slags "torka någonstans så de behöver spara vatten". I övrigt ligger The Crafty Squire på Russell street i Melbourne vilket är lite som Wall street i New York dvs mycket kontor så många av besökarna är kostymnissar. Hela restaurangen/baren är väldigt stor och inkluderar två våningar med fyra barer, en restaurang och en utegård. På undervåningen (där Rebecka jobbar) är det barservice dvs man beställer mat och dryck i baren och får en bricka som man tar med sig till sitt bord. Hela atmosfären är lite mer laidback och kan säga att det är populäraste stället att jobba bland craftys anställda. På övervåningen ligger restaurangen (där Fanny jobbar) som har en egen bar. Där gäller tableservice så i princip som det låter så får Fanny ta order vid borden som en vanlig restaurang. Restaurangbaren är endast till för gäster så när de gjort sin drycksbeställning får Fanny springa bakom baren och hälla upp vad som beställts. Generellt är det mer "stelt" i och med att det är tableservice och man måste vara väldigt professionell och kunna sin sak (kanske därför det inte är så poppis att jobba där). Det finns ytterligare en bar på övervåningen som i princip är ihopkopplade med restaurangbaren (man kan gå mellan dem). Det finns även barservice på övervåningen så alltså bord utanför restaurangen där man beställer mat i baren, väldigt confusing vi vet :) vi sprang runt överallt och ingenstans i början, kunde inte hitta någonting. Fanny som inte har någon erfarenhet av servitris fick restaurangmanagern som lite av en mentor till en början. Han tog ansvaret på största allvar och var väldigt bra på att ge instruktioner, dock fick hon varningar från andra om att han hade hett temperament men inget hon märkte av. Han till och med smugglade ut desserter till henne från event när hon stod i baren och bjöd med henne och shoppa med honom och hans son (gjorde inte det så ni kan vara lugna :) han var väldigt rolig och hade även han en brytning på engelska vilket gjorde att dom båda på något sätt förstod varandra väldigt bra. I övrigt är de flesta gästerna snälla, trevliga och väldigt nyfikna på att prata med en. Som alltid finns det medarbetare som man gillar mer än andra, de flesta som jobbar är i 20-årsåldern och liksom oss har working holiday visum.

I övrigt rullar livet på. I nästan ett år har vi varit på resande fot och haft fullspäckade dagar fyllda med äventyr och sightseeing så att stadga oss är på både gott och ont. Väldigt skönt att ha en lägenhet, ett hem där man kan slänga runt sina saker hur man vill, gå klädd hur man vill, dricka kvällste och titta på tv, en egen säng(!!) ja, mycket positivt. Samtidigt är vi äventyrare och att gå från dagar fyllda av roliga aktiviteter och fest till jobb och rutiner är även det väldigt ovant. Redan är vi redo för semester men med sommaren precis runt hörnet kan vi inte vara gladare. Sommaren i Melbourne sägs vara oslagbar, och vår lägenhet ligger cirka 100 meter från gatan där allt roligt händer under sommaren. Vi klagar inte så att säga.

 Vårt första brev!
Utsikt från caféet 
 Vår vackra uniform på barjobbet !
Fanny in action, hon tar bestalt av ett par kostymnissar. 
Lite bilder från favvobaren ...
och och lite "smakprov" på restaurangmaten ...
Halloumi burgare
Saftig stek med pommes 
Visa fler inlägg